Crkva bl. Djevice Marije od Karmela

Smještena u povijesnoj jezgri, Crkva bl. Djevice Marije od Karmela predstavlja mirnu i obogaćujuću stanicu za svakoga tko hoda Caminom. Njena bogata povijest, arhitektonska ljepota i umjetnička važnost čine je savršenim mjestom za razmišljanje i uvažavanje kulturne baštine regije.

Povijesni značaj
Crkva je izgrađena u 14. stoljeću, vjerojatno na temeljima ranije crkve iz 9. stoljeća, iako ostaci izvorne strukture nisu sačuvani. Njen povijesni šarm naglašen je preslicom na jedno zvonom te portikom (lokalno poznatim kao “lopica”) koji je proširen 1732. godine.

Arhitektonske značajke
Unutrašnjost crkve svjedoči o gotičkom stilu, s jednostavnim, ali elegantnim rebrastim svodom. Zidovi još uvijek nose tragove fresaka iz 15. stoljeća koje su naslikali nepoznati majstori, kasnije ukrašene renesansnim premazom.
Jedan od najintrigantnijih aspekata crkve je rijedak primjer grafita ispisanog grčkim alfabetom, što dodaje sloj misterije i privlačnosti ovom povijesnom mjestu.

Umjetnička blaga
Značajan vrhunac unutar crkve je drvena polikromirana skulptura Djevice s Djetetom, koja datira iz 14. ili 15. stoljeća. Izvorno smještena iznad jednog od oltara u niši na stražnjem zidu, ova prekrasna statua sada je sačuvana u sakristiji obližnje Župne crkve. Ovo djelo je najvjerojatnije izradio lokalni umjetnik pod utjecajem furlanskih radionica, odražavajući umjetničku baštinu regije.

Nezaobilazna stanica na Camino de Santiago
Svakako uključite ovu šarmantnu crkvu u svoje putovanje Caminom i uronite u bezvremensku ljepotu i duhovni ambijent koji ona nudi.

Skip to content