28.04.2012 17:00
17,00 Fažanska riva
Takmičenje u soljenju sardela te gastro ponuda od slanih sardela, maslinovog ulja i istarskih vina, predavanje o tradicijskim načinima konzerviranja, prerade i pripremaanja sardela.
Fažanska Mala ribarska akademija Sardela rastvara svoja vrata kopnu i pučini! U njezinom je radu na poseban način zanimljiva, nadasve korisna Škola soljenja sardele. Valja se okušati u ovom starom umijeću mora, podruma i kuhinje, stati uz natjecatelje koji će u označene limenke posložiti usoljene sardele, primjenjujući spoznaje što se prenose iz naraštaja u naraštaj… Djeca, mještani, gosti, početnici i vrsni znalci: svi će ponešto doznati ili reći o količini potrebne ribe, o soli, ulju, začinima… Za tri mjeseca otvorit će se limenke i biti proglašene najbolje soljene sardele. Iznimna prigoda za degustaciju i razgovor o izboru pravog vina za ovakve svečanosti. U svakom slučaju, treba to posoliti kako treba! A zato je potrebna škola.
PROGRAM:
9. ŠKOLA SOLJENJA SARDELA – pozivamo Vas da posolite svoj važ sardela pod stručnim vodstvom fažanskih ribara, semestar za polaznike i posjetitelje
PREDAVANJE O TRADICIJSKIM I SUVREMENIM NAČINIMA PRERADE SARDELA
SARDELIJADA – bogata gastro ponuda sardela
„RIBARNICA KOD PAOLA I NINE“ – prikaz fažanskih ribarnica tridesetih godina prošlog stoljeća i prodaja slanih i mariniranih sardela
IZLOŽBA: S okusom soli
DEGUSTACIJA I PRODAJA ISTARSKIH PROIZVODA: maslinovo ulje, sir, pršut, vina i rakije, proizvodi od smokava, med, istarski kolači
ZABAVNI PROGRAM ZA DJECU I ODRASLE