POZIV K FAŽANSKOME STOLU
Istarska kuhinja… to je susret civilizacija: Mediterana i srednjeeuropskih prostora. U svemu su najprepoznatljivije odlike primorske i kontinentalne kuhinje: ribe, rakovi i školjke priređeni na razne načine; tjestenina (fuži, njoki, lazanje, pasutice…) s plodovima mora, umacima od divljači; pršut, kobasice i zarebnjak (ombolo), kiseli kupus, palenta… U nepresušnim varijantama, razni vidovi maneštre (minestrone) upotpunjuju dio glavnih osobitosti.
Od vina, nezaobilazna malvazija i teran stoje na čelu povorke iz domaćih podruma. Karakteristična je “istarska supa”, crno vino s poprženim kruhom, uljem i šećerom – vino koje se jede – a sve pripremljeno na vatri domaćeg ognjišta. Takvo se iće i piće poslužuje u ukrašenim “kljunatim” vrčevima od majolike (bukaleta); kruh se odvaja i jede žlicom, a vino ispija dodajući “bukaletu” s ruke u ruku. Istarskom kulinarskom umijeću dodatni obol daju začini, djevičansko maslinovo ulje te voće i povrće podneblja u kojem je čisti okoliš usjeva i raslinja jedna od najvećih vrijednosti.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.