Sardela – srce fažanske kuhinje

Fažanska tradicija neraskidivo je vezana uz more i ribarstvo, a nekad kao i danas, glavno mjesto na fažanskom stolu zauzima sardela. Može se pripremati na stotine načina, ali najpoznatije su slane. Ova ukusna ribica bogata je nezasićenim omega-3 aminokiselinama, bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima, posebice A, B, D i E, kalcijem i željezom, a u manjim količinama sadrži fosfor, magnezij, jod i selen. Preporučuje se konzumirati je dva puta tjedno, a sigurni smo da uz neki od recepata iz ove knjižice to neće biti teško.

Dobar tek!

 

Soljenje sardela (Budimir Žižović)

  • 5 kg sardela
  • 1 limenka 5 l
  • 1 kg krupne morske soli
  • 1 kamen 1,5/2 kg
  • 1 drveni poklopac
  • čista krpa

Svježu, neočišćenu sardelu, slažite red po red glava/rep. Svaki red posolite, pritisnite drvenim poklopcem i slažite poprečno u odnosu na prethodni red do vrha, još jednom pritisnite i poklopite. Na poklopac stavite kamen, pokrijte čistom krpom. Limenku stavite na polusunčano mjesto. Sardela će pustiti sukrvicu i tekućinu koju treba malo odliti. Pustiti da stoji 2 dana. Zatim pohranite limenku na sjenovito mjesto sobne temperature. Nakon 10 dana odlijte svu tekućinu. U zdjelu ulijte vodu i umiješajte sol. Komad oguljenog krumpira stavite u salamuru. Ako krumpir pluta, gotova je. Dolijte salamuru u limenku tako da prekrije sardele, pritisnite drvenim poklopcem i kamenom. Postupak ponovite za 30 dana. Sardela je spremna za jelo nakon 2 – 3 mjeseca.

 

Slane sardele (Budimir Žižović)

  • 100 g slanih sardela
  • 1 luk
  • ocat
  • maslinovo ulje
  • kruh

Slane sardele filetirajte. Začinite ih s par kapi octa i malo više maslinovog ulja, dodajte luk narezan na kolutiće. Servirajte uz tostirani kruh s par listića maslaca i uz čašu crnog vina.

 

Sardele na savor (Milka Černac)

  • 1 kg sardela
  • 1 dcl jabučnog octa
  • 3,5 dcl vode
  • peršin
  • češnjak
  • 1 veći luk
  • ružmarin
  • 1 list lovora
  • krušne mrvice

Svježu, očišćenu sardelu popržite na ulju, ocijedite i posložite u veću zdjelu u redovima. Između redova dodajte prstohvat krušnih mrvica, svježe nasjeckanog češnjaka i peršina te pustite da odstoji. U dublju tavu ulijte vodu i jabučni ocat i dodajte sol, papar, malo ulja, ružmarin, lovor i luk narezan na kriške. Kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Po potrebi dodajte još jabučnog octa i ostalih začina. Nakon što savor prokuha, polako prelijte sardele, sačuvajte nekoliko žlica savora za kraj. Na vrh dodajte još prstohvat krušnih mrvica, češnjak, peršin i preostali savor. Pustite da se ohlade. Ohlađene stavite u hladnjak, gdje mogu ostati nekoliko dana, ali uvijek prekrivene savorom.

 

Brusketa s rajčicom i mariniranim sardelama (Sanel Berbić)

  • 2 kriške kruha
  • 1 rajčica
  • 4 kom mariniranih sardela
  • maslinovo ulje
  • rukola
  • sol
  • češnjak

Tostirajte kruh, očistite rajčicu od sjemenki te ju narežite na sitne kockice. Na tostiran kruh pokapajte par kapi maslinovog ulja te posložite rajčicu, marinirane sardele i rukolu.

 

Pohane sardele u sezamu (Sanel Berbić)

  • 400 g svježih sardela
  • 3 jaja
  • brašno
  • krušne mrvice
  • suncokretovo ulje
  • sezam

Svježu sardelu isfiletirajte te  panirajte u brašnu, jajima, mrvicama i sezamu. Pržite u dubokoj masnoći 3 – 4 min.

 

Pljukanci s  cherry rajčicom, slanim sardelama i maslinama (Sanel Berbić)

  • 400 g pljukanca
  • 100 g cherry rajčica
  • maslinovo ulje
  • 7-8 komada otkoštenih maslina
  • 100 g slanih sardela
  • 1 dcl bijelog vina
  • 2-3 režnja češnjaka

Na maslinovom ulju kratko prepržite češnjak, cherry rajčicu, otkoštene masline i 3-4 slane sardele. Podlijte bijelim vinom te dodajte skuhane pljukance. Kratko prokuhajte te servirajte uz još nekoliko sardela.

 

Brodet od sardela s aromatiziranom palentom (Sanel Berbić)

  • 500 g sardela
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • peršin
  • maslinovo ulje
  • bijelo vino
  • 2 dcl pelata
  • 200 g palente
  • sol i papar
  • mediteransko svježe začinsko bilje (timijan, vlasac, kadulja, bosiljak)

Sitno isjeckan luk i češnjak prodinstajte na maslinovom ulju, kad porumeni podlijte pelatima, bijelim vinom te začinite sa soli i paprom. U pripremljen šuget posložite svježe, očišćene sardele te pustite da krčkaju 5 minuta. U proključalu vodu dodajte 200 g palente,  miješajte. U skoro gotovu palentu dodajte nasjeckano začinsko bilje te pustite da prokuha, zatim servirajte.

Skip to content